Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Полицейските кучета

08/11/2018 0 Коментар(и)

На 8 ноември българската полиция отбелязва своя празник.  

 

Да не забравяме обаче и четириногите пазители на реда, които храбро застават до нашите полицаи. 

 

 

В седмицата на полицейския празник ние от ZooCook отделяме специално внимание на полицейските породи кучета и ще ви разкажем малко повече за тях. 

 

От много отдавна полицаите по целия свят използват кучета, за да им помагат да си вършат добре работата. Без значение дали се издирва човек, дали се търсят наркотици или бомби, отрядите с кучета са пълноправна част от органите на реда, а в САЩ дори кучетата имат свои значки.

 

Най-често срещани са полицейските кучета от породата немска овчарка. Те се използват основно за намиране на наркотици и експлозиви, както и за залавяне на престъпници. Имат изключително силна захапка - над 110кг/кв.см. Немските овчарки, както и всички други породи полицейски кучета, се подлагат на сериозно обучение още от бебета.

 

Друга много популярна порода полицейско куче е белгийската овчарка или още малиноа. Тези кучета превъзхождат немските овчарки със своята пъргавина, интелект и преданост. Готови са на всичко за стопаните си и затов се използват основно при спасителни акции и залавяне на престъпници.

 

Порода, която често спасява човешки животи, е ротвайлерът. Тези на пръв поглед свирепи кучета всъщност са изключително предани и лоялни. Благодарение на силно развитото им обоняние, ротвайлерите често се включват в акции по издирване на изчезнали хора.

 

Рядко използвани в Европа, но доста разпространени в Америка, са полицейските кучета от порода американски стафордширски териер. Те имат изключително изострено обоняние и са едни от най-борбените кучета, което ги прави чудесни партньори при провеждането на екстремни и опасни акции.

 

Едни от най-интелигентните кучета - лабрадорите, също често се подвизават като служители на реда. Твърде приятелското им настроение към непознати обаче, ги прави неподходящи за акции по залавяне на бандити. От друга страна, със своето добро обоняние те са чудесни при издирването на изчезнали хора или при откриването на наркотици.

 

Подобно на стафордширския териер, кучетата от порода боксер са невероятно борбени, независими и своенравни. Боксерите са перфектните кучета за опасни операции, гонки, преследване и залавяне на престъпници, защото са устроени така, че незабавно да хващат плячката. Имат силни лапи и здрава захапка.

 

                        

 

Ето ги и историите на пет от най-известните полицейски кучета в историята:

 

Рин Тин Тин е полицейско куче, открито от американски войник във Франция по време на военни действия през 1918г. След войната кучето е взето в САЩ, където става филмова звезда, като се снима в над сто филма, телевизионнни сериали и предавания.

 

Мати е черен лабрадор, внедрен в щатската полиция в Кънектикът. Мати е първото оперативно куче в света. Започва работа през 1986г. и служи вярно цели 11 години. Лабрадорката била обучена да търси доказателства при умишлени палежи и е можела да надуши 17 различни запалителни вещества, както и често да идентифицира подпалвачите сред тълпата около местопрестъплението. 

 

Облак II е едно от най-прочутите полицейски кучета в историята на Канада. За четиригодишната си кариера Облак залавя 123 бегълци и е открил огромен брой изчезнали хора. През 1973г, заедно със стопанина си Рей Карсън, Облак залавя двама малолетни престъпници, като дори успява да ги обезоръжи - след преследване на бандитите, кучето излиза, захапало заредена пушка. 

 

Аполо е името на безстрашната немска овчарка, част от полицейското управление на Ню Йорк, едно от първите кучета, обучени да търсят и спасяват затиснати хора. При атаките на 11 септември 2001 година Аполо, въпреки нараняванията на лапите си, не спира да издирва оцелели хора. За храбростта си кучето получава медал Дикин - най-високото отличие, давано на животни, участвали във военни действия. 

 

Друго куче-герой по време на събитията от 11 септември е Сириус - единственото куче, което намира смъртта си под отломките на кулите-близнаци. 

 

 

 

Коментирай